Push Hands (TUI SHOU)

Push Hands (tuishou) doe je met een andere beoefenaar. Je ondervindt hoe je kunt blijven staan en hoe je van je plek komt. Het wordt in de Cheng Man-ch'ing traditie daarom Sensing (voelende) Hands genoemd. Pushing wordt interessant als je een bepaald Tai Chi niveau hebt bereikt.

Met pushoefeningen wordt duidelijk welke ontspanning en beweeglijkheid nodig is. Ook hoe je die bereikt door het beoefenen van Tai Chi. Door het cultiveren van de vorm kun je het pushen verrijken. En andersom, je lichaam zet zich meer en meer naar de vorm door het oefenen met push hands.

ZWAARD

Met het Tai Chi zwaard verleng je als het ware je arm en doorloop je een reeks van Tai Chi bewegingen, eveneens in een vaste vorm: Cheng Man-ch’ings zwaardvorm. Mijn leraar is Vincent Zee, de zijne Wolfe Lowenthal.

Ook lopen met het zwaard kent een partneroefening, ‘Fencing’ genoemd. Hierbij volg en voel je de beweging van het zwaard van de ander en vind je vanzelf een verdediging.

DALU (DALÜ)

Dalu (dalü) is ook een partneroefening. Vergeleken met Sensing Hands en Fencing met het zwaard kom je met deze oefening letterlijk en figuurlijk dichterbij. Het is zonder meer de vechtkunstkant.

Je stapt in en valt met vier opeenvolgende gegeven technieken aan; tegelijk werk je aan je afweer en je balans. De kunst is om het met net zoveel ontspanning en voeling te doen als de andere partneroefeningen.

< TERUG